tirsdag den 30. april 2013

DIY: Hjemmestrikkede sokker

Jeg besluttede mig cirka for et halvt år siden, at jeg ville lære at strikke strømper. Min historik med strikketøj er ikke god. På trods af mange (tålmodige) forsøg fra min mors side, endte de fleste projekter i bogstavelige hårdknuder og jeg har derfor længe tøvet med et gå i gang. Men nu skulle det altså være og jeg skulle jo også have styr på det der ”vrang”, så derfor tilmeldte jeg mig et kursus i den skønne butik Sommerfuglen.

Og så kom jeg i gang… men jeg synes altså, at det at strikke strømper godt kan være en smule langsommeligt og jeg har derfor måttet bøje mig for, at min mor har ret (igen)… Derfor følger her hendes opskrift på strømper, som jeg også har taget til mig.

SKEMA:
Skemaet er inspireret af den guide, som jeg fik udleveret under mit strikkekursus. Den er lavet af HP Garn, men jeg har skåret ned på informationerne (til dem, der er brug for i denne opskrift) og udvidet den med de helt små størrelser. Opskriften er lavet til almindeligt strømpegarn.

Jeg synes, det giver en dejlig overskuelighed at have et skema og når strømperne en gang sidder på rygraden, så er det alt man behøver, når et nyt par startes op. Husk dog at skemaet er vejledende, når det kommer til størrelser! Det allerbedste er at måle den fod, du strikker til og arbejde ud fra det.


Størrelse
Antal masker
Fodlængde før tå
Fodlængde efter tå
14/15
34
7,5 cm
10 cm
16/17
36
8.5 cm
11 cm
18/19
38
9,5 cm
12 cm
20/21
40
10,5 cm
13 cm
22/23
42
11,5 cm
14 cm
24/25
44
12,5 cm
15 cm
26/27
46
14,5 cm
17 cm
28/29
48
15,5 cm
18 cm
30/31
50
16,5 cm
19 cm
32/33
52
18 cm
20,5 cm
34/35
54
19,5 cm
22 cm
36/37
56
20,5 cm
23 cm
38/39
58
22 cm
24,5 cm
40/41
60
23,5 cm
26 cm
42/43
62
24,5 cm
27 cm
44/45
64
25,5 cm
28 cm
46/47
68
26,5 cm
29 cm


SKAFT:
Slå det antal masker op, der passer til den ønskede størrelse strømper på jumperpinde nr. 2½. Strik en omgang ret. Strik nu rib (1 ret, 1 vrang) på to pinde til den længde du ønsker. Jeg plejer at strikke 12-15 cm til voksenstrømper.

HÆL:
Når skaftet er færdigt sættes halvdelen af maskerne på en maskeholder og den anden halvdel bliver på pinden. Du strikker videre på 2 pinde, når du skal lave hælen. Strik frem og tilbage og begynd med retsiden.

Strik ret til der er 1 maske tilbage – vend
Tag første maske løs af (stram godt til) – strik vrang til der er 1 maske tilbage - vend.
Tag første maske løs af (stram) – strik ret til der er 2 masker tilbage – vend.
Tag første maske løs af (stram) – strik vrang til der er 2 masker tilbage – vend.
Fortsæt til du har 7 masker i hver side, der ikke er strikket med.Nu skal de strikkes med igen – 1 maske af gangen – i hver side.
Når de strikkes med, skal de strikkes drejet, så de strammes mest muligt. (drejet = strik ret men tag ind bag i masken)
Du kan evt. samle en “tråd” op lige før masken og strikke de to sammen – det giver et mindre “hul”. Fordel nu maskerne ligeligt på 4 strømpepinde nummer 2½.


FOD:
Når strømperne er færdige sidder sammensyningen på siden af ankelen. Det kan godt være lidt bøvlet at får styr på pindene, men som min kære Mutti siger: når strømperne først er vasket, så kan man ikke se ujævnhederne mere.
Strik nu glatstrik derudaf indtil du har nået den ønskede fodlængde inden tåen.TÅ:
1. omgang:
Pind 1: 2 ret – 2 ret drejet sammen – ret pinden ud
Pind 2: strik ret indtil der er 4 masker tilbage – 2 ret drejet sammen – de sidste 2 masker strikkes ret
Pind 3: strikkes som pind 1
Pind 4: strikkes som pind 2

2. omgang:
Strik nu en omgang uden at tage ind.

3. omgang – strik som 1. omgang
4. omgang – strik som 2. omgang

Altså indtagning på hveranden omgang. I alt strikkes 5 omgang med indtagning. Slut af med en omgang uden indtagning.


Sæt maskerne på pind 1 og 2 på en maskeholder – og maskerne på pind 3 og 4 på en anden.Vend nu strømpen på vrangen og sætte maskerne på 2 pind. Strik maskerne sammen 2 og 2 (fra hver sin pind) og luk af med det samme.Så er strømpen færdig og skaftet skal bare syes sammen. Jeg bruger madras sting til sammensyningen.
3 kommentarer:

 1. Hold nu fast, en god tutorial! Den må jeg virkelig prøve på et tidspunkt. Tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på indlægget - og RESPEKT for din sokkestædighed ;-)

  Ps. Møj-lækker krea-side! Haps! Den flyver straks på min liste

  Kh, Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er mig, der takker for roserne!
   Og lad mig endelig høre, hvordan det går dig, hvis du prøver den af. :)

   Kh Astrid

   Slet
 2. Wauw lyder som en overkommelig måde at strikke strømper på! Tak , har altid drømt om at lære det!

  SvarSlet

Tak fordi du læser med! Jeg bliver rigtig glad, hvis du skriver en besked til mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...